Pris: Eff. rente 24,3%, 30.000 kr o/12 mnd. Kostnad 3.679 kr. Totalt 33.679 kr. Du får mest ut av fordelene ved å betale hele fakturaen ved forfall.
<< Til oversikt over tips

 

Slik styrer du unna svindelforsøkene

Svindlere finner stadig på mer finurlige metoder for å lure deg. Vår erfaring er at man kan unngå svindlerne med enkle tips. Se hvilke fallgruver du bør styre unna nedenfor.


 

Ikke kjøp falske produkter

Nettet florerer av falske produkter, og alt fra kosmetikk til teknologi blir kopiert. Du har kanskje sett annonser på Facebook, med sko eller klær fra kjente merker, men til halv pris? Virker det for godt til å være sant, ja, da er det som regel det.

 

Vit hvem du handler fra

Sjekk selgeren, og stol på instinktet. Har de en fysisk adresse, og er det kontaktinformasjon utover en post@-adresse? Det bør de ha. Har du ikke hørt om selskapet, og du finner få eller ingen anmeldelser, gjør noen Google-søk. Får du opp mange treff når du søker «firmanavn + svindel», er det bare å skygge banen.

Sett deg alltid inn i vilkårene som gjelder, og vær klar over at de kan være godt gjemt på siden. Er du i tvil, må du avgjøre om det er verdt risikoen. Når alt kommer til alt, er det bare en god deal dersom du faktisk får produktet – og det fungerer. Ta vare på kjøpskontrakten/kvitteringen som viser hva du har bestilt, samt leveringsdato når du bestiller varer på nettet.

Før du trykker «Kjøp», dobbelsjekk at URL-en starter med «https», ikke «http». S-en står for sikkerhet og indikerer at du handler trygt fra en godkjent forhandler.

 


 

Billig vare – høy totalsum

Lykkelig over å ha funnet et produkt til en rimelig pris i en utenlandsk nettbutikk? Vent med gledeshylet til du har sjekket sluttsummen. Fraktkostnaden kan være urimelig høy, og i tillegg kommer merverdiavgift og eventuell toll for kjøp på over 350 kroner (inkl. frakt). Les mer på tollvesenet sine sider. Totalsummen kan fort bli langt høyere enn prisen presentert i nettbutikken – og kanskje ikke det rimeligste alternativet likevel? 

 

 

Ha passordbeskyttelse for kjøp i app

Har du tillatt kjøp i app, kan et gratis spill for barna fort bli alt annet enn gratis. For å unngå overraskende regninger, ha alltid passordbeskyttelse for kjøp i app. I henhold til Skadeerstatingsloven, kan du selv bli holdt ansvarlig for inntil 5000 kroner. Vår anbefaling er at man alltid betaler nett- og appkjøp med kredittkort som CASA kontra ditt vanlige bankkort (debetkort).

 

Beskytt barna

Punktet over er spesielt viktig på barnas telefoner – sett innstillingene slik at passordet ikke lagres mellom hvert kjøp. Ikke alle barn vet at pengene på nettet er ekte, og tror at spillpenger kun er liksompenger. Snakk med barna om nettvett, og forklar dem hvordan det fungerer.

 

 

Kanariøyene-svindel

Kanariøyene er ikke bare kjent for sol, men også for svindlere. Ukentlig blir godtroende nordmenn lurt, på kreativt vis av aggressive og uærlige selgere. Vær på vakt, dobbeltsjekk at beløpet i oppgitt valuta stemmer før du taster PIN-koden – og kjøp aldri elektronikk som nettbrett og kamera fra strandbutikker.

Ofte får man med ekstra produkter eller tilleggstjenester ved kjøp.  Det kan virke som om dette ikke koste noe ekstra, men det er ikke tilfellet. Dersom du blir bedt om å betale i flere omganger, bør du bli skeptisk. Det er også relativt vanlig at det opplyses at f.eks. et nettbrett skal klargjøres for toll og at det kan hentes dagen før hjemreise. Dette er også bare lureri.

 

Unngå prøvepakkefella – og tilbud som er for gode

Hvis noen kontakter deg med et tilbud der de garanterer at du kan tjene masse med lav risiko, bør varsellampene blinke. Det samme med intro-tilbud der du får første pakke gratis. Det er nemlig stor forskjell på «gratis» og «gratis*», så sjekk alltid det som står skrevet med små bokstaver. Det er slettes ikke uvanlig at du samtidig takker ja til et dyrt, løpende abonnement, og at du har kun få dager på å avbestille for å forhindre neste forsendelse. Spørreundersøkelser hvor du blir bedt om å betale porto for å få tilsendt premie, bør du også holde deg unna.

Verstingen på dette området, er kanskje slankebransjen.

 

Slankere kropp – eller konto?

«Vil du bli slank på 1-2-3?», «Få sommerkroppen 2016!» – slankebransjen er stor på nett, og det skorter ikke på (udokumenterte) lovnader. Her er det mye svindel, som kun har potensial til å slanke kontoen – ikke kroppen. Banken har sett tilfeller hvor kontoer blir belastet med opptil 2000 kroner hver måned.

Tenk deg derfor godt om, les vilkårene og gjør research før du bestiller helseprodukter og lignende via annonser på nett.

 

Microsoft-svindlere

Blir du oppringt av noen fra Microsoft, som hevder at de har oppdaget sikkerhetshull eller andre problemer på maskinen din, legg på straks! Ekte Microsoft-ansatte vil aldri ringe deg på den måten. Tusenvis har fått kontoen tappet for store summer ved å la de «hjelpsomme» svindlerne få tilgang til maskinen via fjernstyring.

 


 

Følg med og hold oversikten

Før du betaler kredittkortfakturaen, gå over for å se at beløpene trukket fra konto stemmer med nettkjøpene. Slik er du trygg på at du ikke har blitt svindlet i transaksjonen. Ser du trekk du ikke kjenner igjen eller har godkjent, kontakt banken straks.

Med SMS-varsling kan du få beskjed med en gang kortet brukes og blir tidlig alarmert om noe ikke stemmer. Mistenker du at noen misbruker kortet? Ring (+47) 24 06 20 00 for å sperre kortet umiddelbart.Varseltegn du bør se opp for når du handler på nett:


• Produkter markedsført med en utrolig lav pris – eller en utrolig effekt. Det er like lite trolig at du får det du blir forespeilet.

• Aktører som oppgir lite informasjon om personvern, vilkår, reklamasjonsrett eller kontaktinformasjon.

• Forhandlere som ikke gir deg mulighet til å betale på en sikker måte, som med PayPal eller kredittkort.

• Auksjonsselgere (eks. eBay) med dårlige anmeldelser, eller selgere som vil fullføre salget utenfor nettsiden. Gjør du det, mister du all tryggheten nettstedet tilbyr.

Husk at å betale med et kredittkort gir deg gode rettigheter når uhellet er ute. 

Les mer om trygg netthandel her